Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Acces interzis la tinerii torturaţi…

Acces interzis la tinerii torturaţi de poliţie

Potrivit legii, trei autorităţi au dreptul să intre în sectoarele de poliţie, în cazul unor semnale de tortură: avocaţii persoanelor torturate, avocaţii parlamentari şi membrii Consiliului Consultativ al Mecanismului de Prevenire a Torturii (CCMPT). Multi dinter tineri nu auu acces,  directorul avocaţilor parlamentari nu oferă informaţii (a declarat că are contract cu Antena C), iar membrii CCMPT susţin că poliţia le interzice accesul, contrar legii.

Vanu Jereghi, vicepreşedinte al CCMPT a declarat azi pentru Ziarul de Gardă că a avut interdicţii în 5 sectoare de poliţie din Chişinău, inclusiv la Comisariatul de Poliţie pentru a vedea victimele torturilor. „Deşi făceam apel la prevederile legii, poliţiştii ne spuneau că există ordin de sus ca să nu fim primiţi, decât cu ombudsmanul, dar acest ucru este ilegal,” susţine Jereghi.

El declară căî unica instituţie în care au fost admişi membrii CCMPT a fost penitenciarul nr.13, dar au apărut pobleme şi acolo. „Ni s-a transmis că cei care au făpscut posibil aceesul nostru acolo vor fi pedepsiţi. Vedeţi, în moldova e totul invers. Nu vor fi pedepsiţi cei care au încălcat legea şi nu ne-au permis să intrăm în sectoarele de poliţie , ci cei care au respectat legea şi ne-au permis să intrăm să vedem atâtea zeci de cazuri de tortură,” spune Jereghi.

Cazurile de îngrădire a accesului la sectoarele de poliţie pentru CCMPT au fost comfirmate şi de alţi reprezentanţi ai societăţii civile, cum ar fi CREDO sau Amnesty International. ONG-urile pentru drepturile omului din Moldova au declarat că vor informa imediat comunitatea internaţională despre aceste abuzuri.